Operatiivinen toiminta 6.9.2018

Turvallisuusmessuilla nähdään, kuinka täydentävät sammutusmenetelmät toimivat

Perusselvitys alkusammutustiedustelulla tuli monelle uutena asiana täydentävien sammutusmenetelmien kurssilla Pelastusopistolla maaliskuussa.

Perusselvitys alkusammutustiedustelulla tuli monelle uutena asiana täydentävien sammutusmenetelmien kurssilla Pelastusopistolla maaliskuussa.

Täydentävät sammutusmenetelmät ovat tehokas ja käyttökelpoinen vaihtoehto palotilanteessa.

”On mielenkiintoista, että me emme ole kollektiivisesti tajunneet aikaisemmin ottaa näitä osaksi hyviä sammutuskäytäntöjämme”, toteaa yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistolta.

Ajatus täydentävien sammutusmenetelmien kehittämisestä tuli kentältä eli pelastuslaitoksilta. Nyt käytännöt jalkautuvat jo eri pelastuslaitoksilla. Käytäntöjä ei kuitenkaan ole viety tarpeeksi kokonaisvaltaisesti kentälle.

Ismo Hutun mukaan pelastajan tulisikin ajatella monipuolisemmin. Huttu kertoo, että täydentäviä sammutusmenetelmiä käsittelevän tutkimuksen tulokset ovat silmiä avaavia.

”Olemme huomanneet, että käsisammuttimet ovat yllättävän tehokkaita”, Huttu myöntää. Hän kertoo olleensa itsekin ensin skeptinen niiden toimivuudesta ammattikäytössä.

Vanhat tutut mallit

”Pystymme käyttämään käsisammuttimia tehokkaammin kuin siviilit, sillä meillä on varusteet yllämme kun aloitamme sammutusta”, Huttu täsmentää.

Perusselvitysmallien rinnalla käytössä olevat täydentävät sammutusmenetelmät on integroitu vanhoihin tuttuihin selvitysmalleihin. Pelastusryhmän tehtäväjakoa on muutettu siten, että pyritään jo selvitysvaiheessa toimimaan etupainotteisesti käyttäen käsisammuttimia ja savunpoistoa.

Tilanteessa voidaan myös jouhevasti siirtyä tekemään perusselvitystä koko miehistöllä ja unohtaa käsisammuttimet, jos tilanne sitä vaatii. Rakennuspaloa voidaan myös yrittää sammuttaa ja rajoittaa ulkopuolelta muun muassa pistosuihkuputkella tai pistojauheputkella, jos voimavarat perusselvityksen tekemiseen tilanteen alussa eivät riitä.

MOPSI esillä tiistaina

Vuonna 2018 täydentävien sammutustekniikoiden ja uusien selvitysmallien opetus otettiin osaksi Pelastusopiston tutkinto-opetusta. Kaikki vuoden 2018 aikana ja jälkeen valmistuvat tulevat saamaan koulutuksen täydentäviin sammutusmenetelmiin.

Tampereen Turvallisuusmessujen MOPSI (mobilisoitu palontorjunnan simulaattori) -osastolla on tarjolla muun muassa näytöksiä täydentävistä sammutusmenetelmistä, kalustoesittelyä ja keskustelua.

MOPSI-näytökset ovat tiistaista torstaihin 11.-13.9. klo 11 ja klo 15. Turvallisuusmessujen ulko-osaston toteuttavat yhteistyössä Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Pirkanmaan pelastuslaitos.

Paikan päällä ovat myös yliopettaja Ismo Huttu (Pelastusopisto), tutkija Marko Hassinen (Pelastusopisto), palomestari Arto Latvala (Keski-Uudenmaan pelastuslaitos), ylitarkastaja Karoliina Meurman (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) ja ylitarkastaja Jukka Lepistö (Tukes).

Lähde: Suomen Palopäällystöliitto

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue Pelastustiedon jutut aiheesta:

Täydentävät sammutusmenetelmät Pelastusopiston opintoihin

Selvitysmallit nykyaikaan – täydentävien sammutusmenetelmien kurssilla paljon uutta

Nyt testataan, mihin käsisammutin pystyy

Lue lisää