Ulkomailta 24.12.2023

Ulkomailta: Mitä hyötyä QR-koodeista voisi olla?

Kuvakaappaus: Noi vigili del fuoco 24/2021.

Kuvakaappaus: Noi vigili del fuoco 24/2021.

Rooma (Italia). Palokunnilla on lukuisia eri merkkisiä ja mallisia ajoneuvoja sekä välineitä. Niiden tehokas ja turvallinen käyttö vaatii henkilöstöltä jatkuvasti enemmän tietoa ja taitoa.

Rooman pelastuslaitos tarvitsi välinettä, jolla henkilöstö pääsisi helposti käsiksi ajoneuvojen ja välineiden teknisiin tietoihin, käyttö- ja kunnossapito-ohjeisiin sekä koulutusvideoihin. Tähän tarkoitukseen päätettiin kokeilla niiden merkitsemistä QR-koodeilla.

Tätä varten päätettiin kehittää tietokanta QRoma, johon kootaan kaikki nämä tiedot ja tiedostot. Tietokantaa voi käyttää millä tahansa verkkoselaimella. Sen pääkäyttäjillä on oikeudet lisätä, päivittää ja poistaa tietoja.

Lukemalla älypuhelimen kameralla ajoneuvon tai välineen QR-koodin löytää netistä valmistajan käyttö- ja kunnossapito-ohjeet sekä koulutusvideot.

Prototyyppitietokantaan koottiin Iveco Eurofire 150 E 27 -paloauton kaikkien varusteiden käyttö- ja kunnossapito-ohjeet. Lisäksi jokaisesta ohjeesta tehtiin koulutusvideo.

Prototyypin käyttäjät totesivat, että tietokantaa voi hyödyntää monin tavoin. Ensimmäiset QR-koodit olivat ajoneuvomalli-, välinetyyppi- tai tyyppinumerokohtaisia. Parempana pidettiin niiden määrittämistä jokaiselle ajoneuvolle, välineelle ja sarjanumerolle erikseen.

Tällä tavalla menetelmästä tulisi varastokirjapidon väline. Tällöin tietokannassa olisi jokaiselle välineelle lukumäärä, hankintapäivä, käyttö­ikä, tila (varastossa, käytössä, poistettu) ja sijoitus (autossa, asemalla).

Kokeilijat ehdottivat, että QR-koodi ohjaisi myös toisten käyttäjien verkkosivuille, joilta löytyisi tietoja välineiden käytöstä (toteutunut käyttöikä, korjaukset, kokemukset).

Teksti: Antonio Perazzolo ja Giuseppe Ciuffi
Noi vigili del fuoco 24/2021

Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää