Tutkimus ja viestintä 25.6.2018

Helsinki Firefighters julkaisi Pride-kuvan: ”Antaa kaikkien kukkien kukkia!”

Helsinki Firefighters toivottaa Instagramissa tällä kuvalla iloista alkanutta Pride-viikkoa.

Helsinki Firefighters toivottaa Instagramissa tällä kuvalla iloista alkanutta Pride-viikkoa. "Vaalitaan yhdessä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta", lukee saatesanoissa.

Helsinki Firefighters otti kantaa Pride-viikkoon Instagram-tilillään. Pelastusjohtajien puheenjohtaja Jaakko Pukkinen sanoo, että jokainen pelastuslaitos päättää itse vastaaviin tapahtumiin osallistumisesta. Poliisi ei ole tänä vuonna mukana Helsinki Pridessa.

Helsingin palomiehet julkaisivat Helsinki Firefighters -Instagram-tilillään kuvan Helsinki Pride -viikon kunniaksi. Kuvassa on Käpylän paloaseman työvuoro palomiehineen ja ensihoitajineen, ja siinä lukee: ”equality without exception”, eli tasa-arvoa ilman poikkeuksia.

Tällä viikolla Helsingissä vietetään kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Pridea, joka huipentuu ensi lauantain Pride-kulkueeseen. Myös Helsinki Firefighters halusi kantaa kortensa kekoon tapahtuman puolesta.

Ylipalomies ja työsuojeluvaltuutettu Jorma Korhonen kertoo, että tilin ylläpitäjät kävivät omassa Whatsapp-ryhmässään kiivasta keskustelua kuvan julkaisemisesta. Keskustelua syntyi lähinnä siitä, ottavatko palomiehet kantaa poliittisiin tai vähemmistökysymyksiin.

”Siellä oltiin puolesta ja vastaan, mutta lopputuloksena olimme sitä mieltä, että kyllä me tämän teemme.”

Palomiehillä ei ollut valmiina aiheeseen sopivaa kuvaa. Korhosen toimisto on Käpylän paloasemalla, ja niinpä hän kysyi aamulla töihin tulleen vuoron esimieheltä, lähtisikö vuoro mukaan ideaan.

”He sanoivat, että ilman muuta! Ja siksi tämä tuntuukin omalta, koska jätkät pääsevät itse esille. Me olemme oikeasti tätä mieltä. Antaa kaikkien kukkien kukkia.”

Pelastuskoulu vei Prideen turvallisuusviestintää

Korhosen on vaikea arvioida, milloin koko pelastuslaitos voisi olla kypsä osallistumaan vaikkapa Pride-kulkueeseen.

”Se ystäväpiiri, jonka kanssa minä kaveeraan, on aika vapaamielistä. Tosin tiedän, että täältä löytyy vastakkaisiakin mielipiteitä.”

Suomen pelastuslaitokset eivät ole osallistuneet virallisesti Pride-tapahtumiin, mutta kaksi vuotta sitten Helsingin Pelastuskoulu oli mukana Helsinki Pridessa.

”Olimme kansalaistorilla ilmapallonjakohommissa. Samalla opiskelijat viestivät turvallisuusasiaa”, kertoo Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen.

Mukaan mentiin tuolloin, koska oppilaat halusivat tehdä turvallisuusviestintää jossakin yleisötapahtumassa.

”Meillä oli äkäinen ajatus siitä, että ollaan mukana. Silloinen kurssi oli sellainen, joka suorastaan kaapi maata, että pääsisi jonnekin osallistumaan ja puhumaan turvallisuusasiaa. Se sopi meille ajankohtana, joten ajattelin, että mikäs siinä.”

Tänä vuonna koulu ei ole mukana Pridessa. Opiskelijoita oli vaikeampi koota yhteen, koska heidän työssäoppimisjaksoaan on aikaistettu, ja kaikki ovat Priden aikaan jo paloasemilla töissä.

Waitisen mukaan pelastajaopiskelijat sopivat Pride-tapahtumaan oikein hyvin.

”Olimme siellä tekemässä kumppanuutta ja puhumassa turvallisuusasioista. Ei kai kenelläkään voi olla mitään sitä vastaan. Ikään, sukupuoleen, kieleen, rotuun ja syntyperään katsomatta autamme kaikkia, ja meidän pitäisi olla tasa-arvoinen toimija”, Waitinen sanoo.

Poliisi ei ole mukana tänä vuonna

Esteitä pelastustoimen roolille Pride-tapahtumassa ei myöskään näe Pelastusjohtajat ry:n puheenjohtaja Jaakko Pukkinen. Hän painottaa, että osallistuminen on pelastuslaitosten oma ratkaisu.

”Pelastuslaitokset tekevät omat ratkaisunsa ja linjauksensa. Itse suhtaudun asiaan avoimin mielin”, sanoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastusjohtajana toimiva Pukkinen.

Poliisi ei osallistu tänä vuonna Helsinki Pride -kulkueeseen. Viime vuonna poliisi oli mukana kulkueen viranomaisrekassa muiden viranomaisten, kuten eri ministeriöiden, Kansaneläkelaitoksen sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kertoo, että viime vuonna poliisi osallistui tapahtumaan yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsusta. Lisäksi poliisi panosti viime vuonna erityisesti verkossa tapahtuvien viharikosten torjuntaan, ja halusi madaltaa kansalaisten kynnystä raportoida niistä. Pride-kulkueeseen osallistuminen oli osa poliisin ennaltaehkäisevää työtä.

”Poliisiylijohtajan ajatuksena oli, että poliisin osallistumisella vähemmistöryhmälle suunnattuun tapahtumaan olisi positiivista vaikutusta siihen, että kansalaiset luottavat poliisin ja näkevät, että poliisilla on vahva tahto torjua viharikoksia ja suojella perusoikeuksia.”

Kilpeläinen korostaa, että viharikosten torjunta on edelleen korkealla poliisin prioriteettilistalla.

”Meillä on tiettyjä teemoja, jotka nousevat esille ajassa ja paikassa. Emme osallistu tänä vuonna, mutta sitä ei voi tulkita niin, että asialla olisi meille vähemmän merkitystä.”

Kilpeläinen näkee, että viranomaisille ovat tärkeitä tapahtumat, joilla voidaan nostaa keskusteluun yhteiskunnallisia asioita.

”Viranomaisrekka oli hyvä ratkaisu. Siinä olivat mukana yhteiskunnan keskeiset instituutiot.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Helsinki Firefighters

Lue lisää