Ulkomailta 10.4.2021

Vankina huvipuistossa 52 metrin korkeudessa – pitkä ja haastava pelastustehtävä

Kuvakaappaus: Sapeurs-Pompiers de France 2/2019.

Kuvakaappaus: Sapeurs-Pompiers de France 2/2019.

Palokunta hälytettiin uudenvuoden aattona kello 20.31 huvipuistoon, jonka ajolaite oli pysähtynyt. Pyöritysmoottorin pysähdyttyä laitteen varsi jäi pystysuoraan asentoon. Varren molemmissa päissä oli kahdeksan istuimen kori. Ylemmässä korissa 52 metrin korkeudessa istui kahdeksan ihmistä.

Palokunta totesi, että vartta ei voinut liikuttaa. Se sidottiin kiristyshihnoilla kiinni torniin. Köysipelastusyksikkö suunnitteli koriin jääneiden pelastamista. Heidän omaisiaan rauhoiteltiin. Omaiselta saatiin yhden ylhäällä olevan puhelinnumero ja hänelle kerrottiin, mitä pelastajat aikovat tehdä.

Nostolava-auto nosti pelastajat 26 metrin korkeudelle varren akselin luo. ”Nousu oli erittäin rasittavaa, koska pinnat olivat liukkaat ja varsi kapeni. Lisäksi köysille oli vain vähän kiinnityskohtia. Tunnissa he pystyivät nousemaan vain 12 metriä ja jäljellä oli vielä 15 metriä”, pelastustoiminnan johtaja Arnaud Guitton kertoo.

Guitton hälytti helikopterin, joka saapui kello 23.30. Koriin jääneiden nostamisesta yksi kerrallaan helikopteriin kuitenkin luovuttiin.

Kuvakaappaus: SPdF 2/2019.

”Pelastaja ja pelastettava riippuisivat samasta köydestä. Vinssauksen aloitukseen saakka he olisivat kiinni myös korin kaiteessa. Jos tänä aikana tuulenpuuska heilauttaisi helikopteria tai jos helikopteriin tulisi vika, he joutuisivat hengenvaaraan”, köysipelastusyksikön johtaja Walter Pascual selittää.

Helikopterin vinssi laski köysipelastusryhmän johtajan koriin. Hän kiinnitti koriin köyden, jonka avulla Pascual ja toinen pelastaja nousivat ylös. He jakoivat siellä istuville lämpöpeitteet, vesipulloja ja energiapatukoita. Heille puettiin valjaat, jotka kiinnitettiin kaiteeseen ennen turvakaarien avaamista.

”Ennen kuin saatoimme aloittaa koriin jääneiden pelastamisen, meidän oli laskettava köysipelastaja avaamaan sen alla olevat lukituskahvat. Tämä oli tehtävä, jotta saatoimme paineistaa letkut ja kahvoilla avata turvakaaret. Harjoittelimme toimenpiteitä alhaalla olevalla korilla nostotyynyn letkujen ja paineilmapullojen avulla.”

Sen jälkeen, kun turvakaari oli avattu ja ensimmäisen pelastettavan lasku aloitettu, turvakaari lukittiin. Köysipelastaja ohjasi hänet kolmisenkymmentä metriä alempana olevalla nostolavalle, jolla hänet laskettiin maahan. Lasku kesti kaksi minuuttia.

”Pelastettavat laskettiin alas 20 minuutin välein. Aloitimme nuorimmista. Pelastusjärjestys ja pelastajien liikkeet suunniteltiin siten, että kori pysyi vaakasuorassa. Jouduimme siirtelemään heitä vapautuneisiin istuimiin”, Pascual kertoo.

Viimeinen pelastettava saatiin maanpinnalle kello 6. Hän oli istunut laitteessa yhdeksän ja puoli tuntia. Helikoptereita oli neljä. Debriefing järjestettiin perheille ja pelastajille. 

Teksti: Manuele Sadaune
Sapeurs-Pompiers de France 2/2019

Käännös: Risto Lautkaski


Näin Suomessa

Kuluttajapalveluiden, kuten huvipuistojen, turvallisuudesta vastaa palveluntarjoaja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo huvipuistojen turvallisuutta Suomessa. Helsingissä Linnanmäelläkin on laitteita jumiutunut paikkaan, jossa pelastuslaitoksen apua on tarvittu. Lue Pelastustiedosta 6/2020 sivuilta 58–59, miten Suomessa toimitaan ja harjoitellaan.

Lue lisää